pátek 13. března 2020

Setkání WHO and How to protect yourself against COVID-19









Brífing mise na téma COVID-19 - 12. března 2020

12. března 2020
العربية 中文 Français Español

Výborné, milí kolegové a přátelé,

Nejprve bych rád řekl dobré ráno.

Jak víte, včera jsem řekl, že globální ohnisko COVID-19 lze nyní charakterizovat jako pandemii.

Toto není rozhodnutí, které jsme vzali na lehkou váhu.

Toto posouzení jsme provedli ze dvou hlavních důvodů: zaprvé kvůli rychlosti a rozsahu přenosu.

Téměř 125 000 případů bylo hlášeno WHO ze 118 zemí a teritorií. Za poslední dva týdny se počet případů hlášených mimo Čínu zvýšil téměř 13krát a počet postižených zemí se téměř ztrojnásobil.

Druhým důvodem je to, že navzdory našim častým varováním jsme hluboce znepokojeni tím, že některé země se k této hrozbě nepřibližují s úrovní politického závazku potřebného k její kontrole.

Dovolte mi to vyjasnit: popisovat to jako pandemii neznamená, že by se země měly vzdát. Myšlenka, že by země měly přejít od omezování k zmírňování, je nesprávná a nebezpečná.

Naopak, musíme se zdvojnásobit.

Toto je kontrolovatelná pandemie. Země, které se rozhodnou vzdát se základních opatření v oblasti veřejného zdraví, mohou skončit s větším problémem a větší zátěží pro zdravotnický systém, který vyžaduje přísnější opatření ke kontrole.

Všechny země musí najít rovnováhu mezi ochranou zdraví, prevencí hospodářských a sociálních poruch a dodržováním lidských práv.

Vyzýváme všechny země, aby zaujaly komplexní přístup přizpůsobený jejich okolnostem - s omezením jako ústředním pilířem.

Vyzýváme země, aby přijaly čtyřstrannou strategii:

Nejprve se připravte a buďte připraveni.

Stále existuje 77 zemí a území bez hlášených případů a 55 zemí a území, které ohlásily 10 případů nebo méně.

A všechny země s případy mají nedotčené oblasti. Máte možnost to takto udržet. Připravte své lidi a vaše zdravotnická zařízení.

Za druhé, odhalit, zabránit a léčit.

Nemůžete bojovat s virem, pokud nevíte, kde je. To znamená robustní dohled, aby bylo možné najít, izolovat, testovat a ošetřovat každý případ a přerušit přenosové řetězce.

Za třetí, omezte a potlačte.

Abychom zachránili životy, musíme snížit přenos. To znamená najít a izolovat co nejvíce případů a umístit jejich nejbližší kontakty do karantény. I když nemůžete zastavit přenos, můžete jej zpomalit a chránit zdravotnická zařízení, domovy pro seniory a další životně důležité oblasti - ale pouze pokud otestujete všechny podezřelé případy.

A za čtvrté, inovujte a zlepšujte.

Toto je nový virus a nová situace. Všichni se učíme a musíme všichni najít nové způsoby, jak zabránit infekcím, zachránit životy a minimalizovat dopady. Všechny země mají lekce ke sdílení.

KDO pracuje ve dne iv noci na podpoře všech zemí.

Dodávky osobních ochranných prostředků jsme expedovali do 57 zemí, připravujeme se na dodání do dalších 28 a laboratorní potřeby jsme dodali do 120 zemí.

Vydali jsme plán výzkumu a vývoje se sadou základních protokolů, jak by se studie měly provádět.

Zveřejnili jsme komplexní balíček technických pokynů.

Na našich školeních COVID na OpenWHO jsme se zúčastnili více než 176 000 přihlášených.

Spolupracujeme se Světovým hospodářským fórem a mezinárodními obchodními komorami, abychom zapojili soukromý sektor. Pracujeme také s FIFA.

Spolupracujeme s našimi kolegy napříč systémem OSN na podpoře zemí při přípravě jejich plánů připravenosti a reakce podle 8 pilířů.

A více než 440 milionů amerických dolarů bylo nyní přislíbeno ke Strategickému plánu připravenosti a reakce WHO

Děkujeme zemím, které přispěly, zejména těm, které přispěly plně flexibilními prostředky. Protože se jedná o dynamickou situaci, potřebujeme co největší flexibilitu, abychom poskytli co nejlepší podporu. V duchu solidarity žádáme země, aby na tuto reakci vyčlenily finanční prostředky.

Ještě jednou vám děkuji za vaši podporu a odhodlání.

Jak říkám, jsme v tom všichni společně.

Děkuji ti.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Porod  jako rituál a ne jako  rutina přivedení dítěte na svět Porod dítěte patří mezi nedůležitější životní rituály   Rituá...