čtvrtek 24. října 2013

Výzva pro českou vládu -ICM Statement Kuala Lumpur

DRUHÉ GLOBALNÍ SYMPOSIUM PORODNÍ ASISTENCE


Upevnění kvality porodní péče:
Činění pokroků, Pojmenování výzev
26 - 27 května 2013, Kuala Lumpur, Malajsie


Do roku 2015 by životy 3.6miliónů žen a novorozenců měly být chráněny
kvalifikovanou , kompetentní porodní asistentkou podporovanou funkčními službami -
toto odvrátí dvě třetiny mateřské a novorozeneské úmrtnosti.

My, účastníci Globalního Porodnického Symposia ,prohlašujeme za náš závazek prosazovat se za poskytování široce dostupných, přístupných,přijatelných a vysoce kvalitních služeb porodních asistentek - jako téma pro State of the World´s Midwifery 2014.
K optimalizaci reprodukčního , mateřského a novorozeneckého zdraví vyzýváme vlády, veřejné a soukromé sektory k spolupodílení na následujícím:

  • Investice. Zvýšit finanční a materiální investice do služeb porodních asistentek, zvýšit renomé a celkové služby porodních asistentek s cílem urychlení pokroku směrem MDGs k dosažení rozvojových cílů tisíciletí a po roce 2015 rozvíjet program pro zdraví a rozšíření všeobecného přístupu k reprodukčnímu zdraví,včetně plánování rodiny.
  • Vzdělávání. Investovat do základních schopností ve vysoké kvalitě , do technologicky
inovativních vzdělávacích programů a infrastruktuře vedoucí k výsledku plně kvalifikovaných a kompetentních porodních asistentek.
  • Rozmístění na správných místech.Ujistěte se, že porodní asistentky jsou účinně
přijaté, rozmístěné a podporované v práci v komunitách, které je nejvíce potřebují.
  • Koncentrace na ženy. Spolupracovat s poskytovateli péče, ženy a komunity podporovat a poskytovat jim péči citlivou a respektovanou, koncentrace péče na ženy v komunitách a zařízeních.
  • Regulace. Zajistit regulace a udělování licencí, aby porodní asistentky byly authorizovanými poskytovatelkami péče, prosazovat a zajistit poskytování mateřských a novorozeneckých služeb v plném rozsahu založených na vědeckých důkazech , jako plně kvalifikované a kompetentní tyto služby poskytovat.
  • Podpora. Podpora sdružení porodních asistentek a ostatních organizací na národní, regionální a mezinárodní úrovni, které obhajují a upevňují služby a praxi porodní asistentky.
  • Zdokonalit evidenci..Zdokonalit získávání údajů a na základě vědeckých důkazů v oblasti porodní asistence identifikovat akce k oslovení řešení specifických souvislostí překážek v poskytování služeb porodních asistentek uvnitř států.



Od roku 2010 se 46 nízkopříjmových zemí zavázalo zvýšit pokrytí služeb porodní asistentky jako jedno ze tří těžiští na porodní asistenteky v rámci svých závazků k UN Secretary- General´s
Global Strategy for Women´s and Children´s Health a k Every Woman Every Child.

Významného pokroku bylo dosaženo směrem k MDG 4 a 5 a 6, ale je potřeba neutuchající vytrvalosti k prevenci úmrtí matek a novorozenců.
V červnu 2010 , porodní asistentky, ostatní zdravotníci,státy a partneři v oblasti rozvoje porodní asistence povolávají světovou pozornost na zásadní úlohu, kterou porodní asistentka zastává při poskytování kontinuální péče o těhotné ženy a novorozence.
Tato nebývalá výzva k akci vedla k výzkumu a k vytvoření State of the World´s Midwifery 2011 (SOWMy 2011), H4 + pro země s vysokou zátěží iniciativa (HBCI) pro porodní asistentky, Lancet serie v Porodní asistenci, jenž bude brzy zveřejněna a publikace Mezinárodní konfederace
Porodních asistentek (ICM, 2011) globální standardy, kompetence a nástroje pro vzdělávání v porodnictví, regulace a rozvoje sdružení.

Jsou ještě velké úkoly týkající se dostupnosti porodní asistentky a služeb v oblasti porodní asistence v zemích, kde jsou nejvíc potřebné.Porodní asistentka zůstává z velké části nedostupná pro nejnaléhavější potřeby ve venkovské komunitě. Mnoho porodních asistentek pokračuje v práci ve zdravotnických systémech a službách, které neposkytují respektovanou péče přijatelnou pro ženy a jejich rodiny. V mnoha zemích, akreditace, regulační a licenční procesy jsou stále nedostatečné k zajištění vysoké kvality ve vzdělání porodní asistentky, praxe, dalšího profesního rozvoje a podporující supervizi. Navíc, nedostatek finančních prostředků a mechanismů profesní zodpovědnosti snižují kvalitu péče a jejího efektivního pokrytí. Globální partneři musí prosazovat úsilí k tomu, aby porodní asistentka a její služby - budou široce k dispozici, dostupné, přijatelné a v nejvyšší kvalitě. To bude maximalizovat zdraví žen, novorozenců a jejich rodin.


Deklarováno dne 27. 05. 2013 v Kuala Lumpur, Malajsie na Druhém Globálním Symposiu Porodní asistence zástupci organizace této deklarace.






Dokument přeložila 1.6. 2013 Praha, Česká republika
Milena Dvořáková, BSc





Žádné komentáře:

Okomentovat

Porod  jako rituál a ne jako  rutina přivedení dítěte na svět Porod dítěte patří mezi nedůležitější životní rituály   Rituá...